02jan2013

Gemeenten zijn onvoldoende voorbereid om vanaf morgen toezicht te houden op het gebruik en de verkoop van alcohol. De ruim 400 gemeenten nemen het inspecteren van horeca, sportkantines en supermarkten over van het Rijk, maar slechts dertig ambtenaren haalden tot nu toe het verplichte diploma voor toezichthouders. Vijftig anderen krijgen komende maand hun examenuitslag.

Bron: Trouw

Dat blijkt uit cijfers van de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor het toezicht en coördineert de examens voor ambtenaren. "In elke gemeente is er wel horeca en dus zal iedere gemeente zeker één toezichthouder met een diploma in dienst moeten hebben", aldus een woordvoerder van de NVWA.

Nieuwe Taak

Die nieuwe taak wil maar niet tot gemeenten doordringen, zegt Joost Mulder van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (Stap), die niet opkijkt van de cijfers. "Ik reis stad en land af voor congressen met ambtenaren en burgemeesters. Als ik ze vertel wat ze voor komend jaar allemaal moeten regelen, schrikken ze."

Wakker geworden

Veel gemeenten zijn deze maand pas wakker geworden en nog niet klaar om alcoholtoezicht te voeren, constateert ook directeur Feije Dillema van Bureau Horeca Bijzondere Wetten. Hij is oud-inspecteur van de NVWA en leidt lokale toezichthouders op, net als een aantal roc's in het land. Dat liep nog geen storm, pas komend jaar verwacht hij een run op de opleiding. Maar het drankgebruik zal door gebrekkig gemeentetoezicht niet meteen uit de hand lopen, denkt hij.

Risco's

Toch ontstaan er wel risico's als gemeenten geen haast maken met het aanstellen en opleiden van inspecteurs, waarschuwt Stap-woordvoerder Mulder. Als het nieuws gaat rondzingen dat een gemeente niet controleert op alcohol, is het hek van de dam. "Een horecabaas kan dan de vlag uithangen en de meest gekke feesten geven." Pas als een meisje van veertien zich een coma zuipt of overlijdt, zal de gemeenteraad van de burgemeester willen weten hoe dat heeft kunnen gebeuren, voorspelt Mulder.

KHN

Ook de Koninklijke Horeca Nederland pleit in een brief aan gemeenten voor 'strakke handhaving door de overheid'. Als het gemeenten nu al niet lukt om het toezicht op orde te krijgen, heeft het geen zin de verkoopleeftijd van alcohol van zestien naar achttien jaar te verhogen, meent de horecabond. De Tweede Kamer is juist voor die verhoging.

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt geen overzicht te hebben van de voorbereidingen op lokaal niveau, maar noemt de conclusie dat gemeenten niet klaar zouden zijn voor het toezicht 'prematuur', "Onze indruk is dat een groot aantal gemeenten bezig is met de opleiding", aldus een VNG-woordvoerster.

Alcohol in 2013

Vanaf 1 Januari gaat de aangepaste Drank- en Horecawet in die de regels voor de verkoop van alcohol aan jongeren aanscherpt. Jongeren onder de 16 jaar zijn dan strafbaar als ze alcohol bij zich hebben op straat of elders in de openbare ruimte, zoals in een kroeg, winkelcentrum, stationshal of park. Hun wacht dan een taakstraf of een boete van 45 euro. Daarnaast kunnen burgemeesters de alcoholverkoop in slijterijen en supermarkten tijdelijk verbieden als deze drie keer de leeftijdsgrenzen overtreden. Verder gaat de prijs van drank omhoog door een accijnsverhoging.