31okt2012

BREDA - Volgens horecaondernemers zal de verhoging van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar voor problemen gaan zorgen. De verhoging is opgenomen in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Ondernemers in Brabant verwachten dat jongeren voortaan de grens oversteken om in België of Duitsland op stap te gaan.

Bron: Omroep Brabant

Harold Meulenbroeks is eigenaar van uitgaansgelegenheden El Sombrero en Caramba in Reusel. Hij verwacht minder omzet: "We zullen het ongetwijfeld gaan merken, want de Belgische grens is vlakbij. Daar mogen jongeren nog steeds wel vanaf zestien jaar drinken. Het zal voor ons ondernemers knokken worden."

'Doodsteek voor plattelandsdiscotheken'

Discotheek Royce in Boxmeer ligt nog een eindje van de Duitse grens. Toch verwacht eigenaar Wiet Raedts dat de leeftijdsverhoging in die regio 'de doodssteek zal betekenen voor plattelandsdiscotheken'. Dat is volgens hem onterecht. "Het kabinet denkt dat hiermee het alcoholmisbruik wordt opgelost, maar dat probleem ligt niet in de horeca. Tachtig procent van de alcohol komt uit de supermarkt."

KHN vreest omzetverlies

Ook Koninklijke Horeca Nederland vreest voor omzetverlies bij ondernemers in de grensgebieden door alcoholtoerisme naar België en Duitsland. Kees Goossens van de regio Oost-Brabant vindt dat horecaondernemers onterecht gestraft worden. "Het probleem moet aan het begin worden aangepakt, bij de jongeren thuis. Comazuipen gebeurt niet in de horeca." Ook vindt hij het niet slim om alleen in Nederland de leeftijd te verhogen, maar in Duitsland en België niet.